Piernik Waldka wg. przepisu dr Grzegorza Russaka



Drodzy Koledzy !!!
chcę się Wam pochwalić moim Wigilijnym piernikiem wg przepisu dr Grzegorza Russaka, który przygotowałem na święta Bożego Narodzenia.
Na dwa tygodnie przed świętami ruszyłem do wypieku piernika....
Mając wszystkie niezbędne produkty pod okiem żony Joanny zacząłem wyrabiać ciasto trzymając się ściśle określonemu w książce przepisowi Grzegorza Russaka „Dziczyzna na co dzień i na święta" (polecam). Podczas wyrabiania ciasta w makutrze dodając kolejne składniki praca stawała się coraz cięższa z każdym kolejnym ruchem ręki, a składnikiem który to spowodował był miód. Jak się okazało, miód powinien być lejący – mój nie był co spowodowało, że nie była to lekka praca. Za to efekt końcowy był najlepszym zwieńczeniem pracy. Piernik był idealny pod względem smakowym i wizualnym, po prostu książkowy. Kto skosztował chciał jeszcze. Zachęcam, kto lubi pierniki niech spróbuje upiec swój piernik wg. przepisu jak wygląda mój proszę zobaczyć na fotografii - smak i aromat niestety musicie sobie wyobrazić....
Z myśliwskim pozdrowieniem Darz Bór....

Piernik wg. przepisu dr Grzegorza Russaka
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maki żytniej
3 szklanki miodu,
1 szklanka cukru
2 łyżki stołowe goździków,
1 łyżka stołowa cynamonu,
1 łyżkę do herbaty świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczkę do kawy pieprzu mielonego,
2 łyżki stołowe dobrego kakao,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
6 jaj,
25 dkg masła,
4 łyżki oliwy,
1 łyżkę do herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka,
Bakalie: orzechy, rodzynki i figi po 20 dkg.

Do makutry wsypujemy dwie szklanki mąki pszennej i dwie szklanki mąki żytniej.
W rondelku na kuchni podgrzewamy trzy szklanki miodu i szklankę cukru.
Dodajemy mielone przyprawy piernikowe, to znaczy:
2 łyżki stołowe goździków,
1 łyżkę stołową cynamonu,
1 łyżkę od herbaty świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczkę od kawy pieprzu mielonego,
2 łyżki stołowe dobrego kakao.

Wszystko dobrze mieszamy na gorąco.
Dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i studzimy.
Mąkę, ucieramy z 6 jajami 25 dag masła oraz 4 łyżkami oliwy.
Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie wszystkiego po 20 dkg:
- orzechy,
- rodzynki,
- pokrojone figi
|Łyżkę od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka.
Gdy ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wylewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy od 1 do 1,5 godziny w niezbyt gorącym piekarniku w temperaturze 170 ºC.
Pamiętajmy, że piernik taki im starszy, tym lepszy.
W dniu Wigilii możemy przełożyć go kremem lub polać czekoladą.

PS.
Dwie drobne uwagi i korekta do przepisu - łyżeczka do kawy to połowa łyżeczki do herbaty
a goździki powinno się zmielić lub rozdrobnić w możdżeniu.
Smacznego....

Przepis lekko zmodernizowany i uściślony przez Joannę i Waldemara Stolarz.
Zdjęcia ze zbiorów: Waldemara Stolarz

Namysłów, 27 grudnia 2015r.




« Powrót »